Dernek Tüzüğü Nasıl Hazırlanır | Zorunlu Tüzük Maddeleri

      08.05.2021
      6.546

      Dernek kuruluşu yapmak için Ek-2 formunu doldurmanız ve dernek tüzüğü hazırlamanız yeterlidir. Ek-2 formunu hazır bir taslak üzerinden kolaylıkla doldurabilirsiniz. Ancak dernek tüzüğünün doldurulması ve hazırlanması için oldukça özenli davranmalısınız. Zira dernek tüzüğü, sivil toplum kuruluşlarının Anayasası konumundadır. Derneklerin amacı, faaliyetleri, organları ve tüm işleyiş süreçleri tüzüklerinde detaylı olarak belirtilmek zorundadır. İl mülki idare amirliği, tüzükte yer alan maddelere göre derneklerin kuruluş bildirimini onaylamaktadır. Bu nedenle dernek tüzüğü nasıl hazırlanır, zorunlu tüzük maddeleri nelerdir gibi tüm detayları bilmelisiniz.

      Dernek tüzüğü hazırlamak ile ilgili, internette araştırma yaptığınız zaman karşınıza hazır taslaklar çıkacaktır. Hatta şubeli ya da şubesiz gibi bu tüzükler iki türlü olarak gösterilir. Ancak tüzük hazırlanmasında durum bu şekilde değildir. Şubelik olması, temsilcilik açılması, lokalin bulunması ya da iktisadi işletme açılıp açılmaması; dernek tüzüğüne eklenecek olan harici bir madde ile bildirebilir.

      Dernek kurmak isteyenlerin asıl dikkat etmesi gereken konu, hazırlanacak olan tüzüğün dernek amaçlarına ve faaliyetlerine uygun olması. Tabi bunun yanında tüzük maddelerinin dernekler kanunu ile çelişmemesi gerekir. Örneğin; tüzükte dernek iç denetimin ne kadar sürede yapılacağını yazmalısınız. 3 ayda bir, 6 ayda bir ya da yılda bir kere iç denetim yapılacak gibi. Ancak 2 yılda bir gibi bir madde yazamazsınız. Derneklerin yılda en az 1 kere iç denetim raporu oluşturması zorunludur. Bunun gibi bir çok örnek mevcut.

      Elif KARATAŞ İdari Danışmanlık Hizmetleri olarak, kuracağınız derneğin amacına uygun olarak tüzük hazırlanması konusunda sizlerin yanında yer alıyoruz. Sadece dernek kuruluşu değil, aynı zamanda tüm idari yönetim süreçlerinde hizmet vermekteyiz. Bürokratik işlemleri sizin adınıza yürütüp, dernek amaçlarına ve faaliyetlerine odaklanmanızı sağlıyoruz.

      Dernek Tüzüğünün Hazırlanması

      Dernek Tüzüğü Nasıl Hazırlanır

      Dernek Tüzüğü Nasıl Hazırlanır

      Başlangıç aşamasında, dernek kurmak için imzalanmış olan Ek-2 formu ve dernek tüzüğünü, dernekler birimine teslim ettiğinizde, dernek tüzel kuruluş kazanmış olur. Görevli memur tüzük detaylarını incelemekten ziyade, evrakların tam olup, olmadığına bakmaktadır. Buna istinaden alındı belgesi verilir ve dernek tüzel kişilik kazanır.

      Dernekler birimi tarafından tüzüğünüz 60 gün içinde incelenir. Bir eksiklik ya da aykırılık bulunması durumunda 30 gün içinde düzeltmeniz konusunda da tebligat gönderilir. Size verilen süre içerisinde, dernek tüzüğünü düzeltmez iseniz, dernekler büro amirliği tarafından, derneğin feshi için dava açılması adına Cumhuriyet Savcılığına başvuruda bulunulur.

      Bu tarz bir durumun yaşanması, dernek faaliyetlerinize ara verip, tekrardan bürokratik işlemlerle uğraşmanızı gerektirecektir. Ancak asıl zorluk, bu değildir. Dernek tüzüğünde amaç ve faaliyetlerinizi çeşitlendirmediğinizde, yapacağınız faaliyetler dernek tüzüğüne aykırı olarak kabul edilebilir. Dernek cezaları 1730 TL ile 545.500 TL arasında değişmektedir. Bu cezaların yanı sıra, yapılan eyleme göre dernek fesih edilmesi ve yöneticiler hakkında dava açılması gibi durumlar meydana gelebilir.

      İşinizi şansa bırakmamak için mutlaka uzman bir danışmanlık firmasından destek almalısınız. Genel kurul tarihleri, iç denetim esasları, dernek organlarının oluşturulması, faaliyetlerin çeşitlendirilmesi gibi konular derneğinizin amacına özgü bir şekilde belirlenmelidir. Aksi taktirde, tekrar tüzük değişikliği yapmak için genel kurulu 3’te 2 çoğunluk ile toplamalısınız. Bu hem zor hem de maliyetli olacaktır.

      Dernek Tüzüğü Maddeleri

      Dernek tüzüğündeki maddelerin sayısının bir önemi yoktur. Amaçlarınıza ya da faaliyetlerinize göre bu sayıyı arttırabilirsiniz. Sadece 5253 sayılı kanunun 4. maddesinde yer alana zorunlu tüzük maddelerini belirtmeniz gerekir. Bu maddeler haricinde belirtilmeyen her husus için, dernekler yönetmeliği esas alınır.

      Dernek tüzüğünde bulunması gereken zorunlu unsurlar:

      • Derneğin adı ve merkezi
      • Derneğin amacı, çalışma konuları, çalışma biçimleri ve faaliyet alanı
      • Derneğe üye olma, üyelikten çıkma, şart ve şekilleri
      • Genel kurulun toplanma şekli ve zamanı( Çağrı usulü ve Toplanma)
      • Genel kurulun yetkileri, görevleri, oy kullanma şekli, karar alma esas ve usulleri
      • Yönetim ve denetim kurullarının görev ve yetkileri, seçim usulleri, asıl ve yedek üye sayısı.
      • Derneğin şubesinin olup olmayacağı; olacak ise şubelerin nasıl kurulacağı, görev ve yetkileri ile dernek genel kurulunda nasıl temsil edileceği.
      • Üyelerin ödeyecekleri giriş ve yıllık aidat miktarının belirlenme şekli.
      • Derneğin borçlanma usulleri.
      • Derneğin iç denetim şekilleri
      • Tüzüğün ne şekilde değiştirileceği
      • Derneğin feshi halinde mal varlığının tasfiye şekli

      Yukarıda bulunan maddeler tüzükte bulunması gereken zorunlu unsurları oluşturmaktadır. Tüm maddeler detaylı bir şekilde, açıklanarak yazılmalıdır.

      Dernek Tüzüğünün Hazırlanmasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

      Bir üst başlıkta dernek tüzüğünde bulunması gereken zorunlu maddelere değindik. Google üzerinden bir çok derneğin tüzük örneğini inceleyebilirsiniz. Zorunlu tüzük maddelerinin haricinde bir çok harici tüzük maddeleri görmeniz mümkün.

      Dernek amaçlarını gerçekleştirmek için, tüzük ile yetki ve sorumluluklarınızı genişletmelisiniz. Gelir arttırıcı faaliyetlerde bulunma, sosyal tesis açılması, yurtdışından yardım alınması, yönetim faaliyetleri ve organların belirlenmesi gibi konularda detaylara girmeniz, İçişleri Bakanlığınca yapılacak olan denetimlerde sorun yaşamanızın ya da ceza yemenizin önüne geçecektir.

      Spor derneği, yardım derneği, cami derneği ya da kültürel dernekler için tek bir hazır tüzük yerine, her dernek amacına özel olarak tüzük hazırlanmalıdır. EK Danışmanlık Hizmetleri olarak, derneğinize özel tüzük hazırlanmasında yanınızda yer alıyoruz. Dernek tüzüğünde yer alacak eksiklikler ya da hatalar nedeniyle, faaliyetlerinizin sekteye uğramaması için bizi arayabilirsiniz.

      Ziyaretçi Yorumları

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      Call Now Button