Dernek Beyannamesi Nasıl Doldurulur | Beyanname Süresi

      06.05.2021
      1.483

      Dernekler, yıl sonu itibarıyla faaliyetlerini, gelir ve gider işlemlerinin sonuçlarını, düzenleyecekleri dernek beyannamesi ile her yıl nisan ayı sonuna kadar mülki idare amirliğine bildirmekle yükümlüdürler. Bilanço esasına göre defter tutan derneklerin, beyanname bildirimini DERBİS üzerinden yapmaları zorunludur. İşletme hesabına göre defter tutanların beyanname bildirimini DERBİS üzerinden yapması ya da EK-21 üzerinden doldurulacak olan form ile göndermesi gerekmektedir. Bu yazıda dernek beyannamesi nasıl doldurulur, beyanname süresi ve DERBİS beyanname işlemleri ile ilgili tüm detayları aktaralım.

      Öncelikle dernek beyannamesinin Ek-21 formu doldurarak değil de, DERBİS üzerinden verilmesi, iş yükünün az olması açısından daha mantıklıdır. 11 bölümden oluşan dernek beyannamesinin, 1., 2. ve 3. bölümü DERBİS üzerinden otomatik olarak doldurulmuş bir şekilde karşınıza çıkmaktadır.

      Beyanname doldurma yetkisi, dernek başkanındadır. 1 Ocak ile 30 Nisan tarihleri arasında bir önceki yıla ait beyannamenin verilmemesi durumunda 2021 yılı için 1730 TL para cezası uygulanır. Ayrıca beyannamenin, gerçeğe aykırı olarak doldurulması sonucunda, 100 günden az olmamak şartı ile adli para cezası uygulanır.

      Dernek beyannamesinin doldurulmasında yapılacak olan hatalar ya da eksiklikler, bir sonraki yılın hesap tablosuna da yansıyacaktır. Bu nedenle dernek beyannamesinin hazırlanmasında mutlaka, dernek muhasebesi alanında uzman bir danışmanlık şirketinden destek almalısınız. Elif KARATAŞ İdari Danışmanlık Hizmetleri olarak, tüm yönetim süreçlerinde yanınızda yer almaktayız.

       

      Dernek Beyannamesi Doldurma

      Dernek beyannamesi 11 bölümden oluşur ve gelir, gider bölümü dışında kalan kısımları kolaylıkla doldurabilirsiniz. 7. bölümde yer alan gelir-gider kısmının, hesap tablosunda yer aldığı gibi doldurulması gereklidir. Hesap tablosu ise, mahsuplaştırma işlemi sonrası ortaya çıkarılır. Şimdi dernek beyannamesinde yer alan tüm bölümleri aktaralım.

       

      Dernek Beyannamesi Nasıl Verilir

      Dernek beyannamesi nasıl doldurulur

      Dernek beyannamesi nasıl doldurulur

      Dernek Kimliği Bilgiler

      Dernek adı, kütük No, kuruluş tarihi, adresi vb. gibi bilgiler yer alır. Bir önceki yıl beyanname verilmişse bu bilgiler otomatik olarak karşınıza çıkacaktır. Değişiklik yok ise, devam et butonuna tıklayabilirsiniz.

      Derneğin Hukuki Statü Bilgileri

      Dernek kuruluş yapısı, şubesinin bulunması, temsilcilik ya da federasyona bağlı olması ile ilgili bilgiler yer alır.

      Dernek Üye ve Çalışan Bilgileri

      Dernek üyeleri, dernek çalışanları, onursal üye, proje yürütenler ve SGK primi ödenen çalışanlarla ilgili bilgiler bu bölümde doldurulur.

      Sandık, Yayın ve İktisadi İşletme

      Derneğin bir yayın organının bulunması, kuruluşa bağlı sandık ya da kar amacı güden işletmenin varlığı ile ilgili bilgiler doldurulur.

      Derneğin Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşları

      Dernek lokal, kamp, spor salonu, konferans salonu, tesis ve misafirhane gibi kuruluşları ile ilgili bilgiler doldurulur.

      Dernek Uluslararası Faaliyeti

      Derneğin yurtdışında ki herhangi bir kuruluş ile ilgisinin bulunup, bulunmadığı belirtilir.

      Dernek Gelir Gider Tablosu

      Beyanname doldurmada bir çok derneğin en çok zorlandığı bölümdür. Dernek gelir ve giderleri, tüm bilgiler muhasebe ve işletme hesabı tablosu yöntemi ile doldurulur. 0,5 kuruşluk bir hata bir sonraki yılın beyannamesinde hata yapılmasına neden olur.

      Dernek Nakdi Yardımlar

      Derneğin yardım alması ya da yardım faaliyetlerinde bulunması ile ilgili detaylara yer verilir.

      Dernek Yurtdışı Yardımları

      Bir önceki bölümde olduğu gibi, derneğin yurt dışında yardım alması ya da yurtdışına yardım yapması, destek olduğu projeler ve destek miktarına yer verilir.

      Kamu Yardımları

      Derneği kamudan proje ve faaliyet esasına aldığı yardımlarla ilgili bilgilere yer verilir. Bu yardımların ne şekilde yapıldığı, proje konusu ve yardım miktarı belirtilir.

      Taşınmaz Malların Bildirimi

      Derneğe ait bir mülkiyetin varlığı ya da bu mal varlığının bulunması durumunda gerekli bilgiler beyan edilir.

      Dernek beyannamesinin nasıl doldurulacağının özetini yukarıda paylaştık. Yönetim kurulu tarafında karar alınıp, beyannamesinin gönderileceği deftere işlenir.

      Elif KARATAŞ İdari Danışmanlık hizmetleri, dernek kuruluş ve yönetim süreçlerinde yanınızda yer almaktadır. Herhangi bir cezai işlem ile karşı karşıya kalmamak için, mutlaka profesyonel destek almalısınız. Detaylı bilgi için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

       

      Okuyunuz: Dernek Nasıl Kurulur

      Ziyaretçi Yorumları

      Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

      Call Now Button